SAVETI

9 saveta za zdrave oči i zdrav vid

Zaštitite Vaše oči sa ovim savetima Očnog Instituta, Nacionalnog Instituta Zdravlja (SAD).

    Korisni saveti za čuvanje kontaktnih sočiva

    Mnogi koji imaju problema sa vidom radije nose kontaktna sočiva nego naočare, ali često budu i nemarni kada je u pitanju održavanje i briga o sočivima i očima.

    -

    Ako želite bezbrižno da nosite sočiva morate biti pažljivi i znati osnovne savete i smernice. 

    Higijena

     

    Sočiva su osetljiva stakla i uvek imajte na umu da ona direktno dodiruju vaše osetljive oči. Ne želite da zbog njih imate dodatne probleme, zar ne? Zato je najvažnije od svega da ih uvek i isključivo dodirujete samo čistim rukama. 

    Pre nego ih budete stavljali ruke operite i posušite. (Ili barem nosite sa sobom uvek dezinfekcijske vlažne maramice). Nanosite ih jagodicama prstiju. (Nokti mogu oštetiti sočiva). Poznato nam je da su naše ruke najveći prenosnici bakterija i prljavštine i zato pre kontakta sa očima i sočivima moraju biti detaljno oprane. 

     

    Očuvajte zdravlje svojih očiju: 5 namirnica za bolji vid 

    Mrena i druge degenerativne promene na oku možda ne mogu da se izbegnu, ali mogu da se uspore. Dodavanjem vitamina A, C i E, cinka, luteina, betakarotena i omega-3masnih kiselina u ishranu sačuvaćete vid.  Savete je da se što manje oslanjate na dodatke vitamina u obliku raznih tableta.

    Predstavljamo vam top pet namirnica za očuvanje zdravlja vaših očiju:

    1. Sok od pomorandže
     
    Vitamin C iz pomorandži blagotvorno deluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamućenja u središtu sočiva zbog kojeg možete videti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može da se uspori napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 odsto i gubitak vidne oštrine za 19 odsto kod osoba sa visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dve šoljice soka od pomorandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo  C vitamina.

    2. Ostrige 

    Ova hrana je odličan  izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči  i koji  je povezan sa poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a tu količinu ćete naći u šest  ostriga (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grašak i orasi. Ipak, ostrige su na prvom mestu po sadržaju ovog minerala.

    3. Kelj

    Ova vrsta povrća bogata je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima - kaže nutricionistica Džoj Bauer. Antioksidansi štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 odsto intenzivnog plavog svetla. Kako tvrde stručnjaci, zeleno lisnato povrće poput kelja može da poveća gustinu pigmenta u delu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled. To nam pomaže u čitanju i na taj način  dovodi do bolje zaštite mrežnajče  i do manjeg rizika od makularne degeneracije oka.

    4. Kikiriki

    Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano štiti od  mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju nizak nivo omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno imaju bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, oštećenja krvnih žila mrežnjače koja mogu da uzrokuju slepilo.

    5. Kinoa

    Namirnice niskog glikemijskog indeksa, kao što je kinoa,  smanjuju rizik od senilne makularne degeneracije za osam odsto. Dakle, uključite u ishranu integralne žitarice, poput kinoe, i zamenite ih za rafinirane ugljene hidrate poput belog hleba, prenosi "Haftington post".